Де поїсти — Україна
польська кухня

Розташування


Тип закладу
Послуги і Розваги
Кухня
Додаткові параметри

Де поїсти — Україна
польська кухня

Результатів підбору: 8
Тим, хто любить ситно і смачно поїсти, точно припаде до смаку польська кухня. Яйця, капуста, сметана, гриби і дуже багато різного м’яса – це є справжня польська кухня, яка перейняла багато від сусідніх народів та інтерпретувала деякі рецепти на свій лад. Кажуть, що вона така ситна, що інколи можна пообідати одним десертом.
Польська кухня в процесі свого формування зазнала впливу чи не всієї Європи, особливо Східної. Там можна побачити елементи литовської, білоруської, української кухонь і, звісно, німецької, австрійської та чеської.
Одна легенда розповідає, що Казимир ІІІ, польський король, закохався в красуню єврейку і завдяки її впливу в середині XIV століття в Польщу почали переселятись євреї. Відтак, вплив єврейської кухні був очевидним. А деякі єврейські страви поляки змінили на свій лад. Сьогодні святковою стравою вважається фарширована риба, з якої ще в сирому вигляді дістають всі кісточки. Фарширована гусяча шийка також вважається почесною стравою на кожному польському застіллі. Під впливом єврейської кухні замість свинячого жиру почали використовувати гусячий.
Сусідство із Пруссією вплинула на те, що в Польщі стали поширеними страви із картоплі. Картопляна запіканка, яку придумали поляки, стала популярною у всій Європі.
Дуже цікавою особливістю, яку більше не зустрінете в жодній країні, є польські супи. А цікаво те, що їх готують із полуниці, черешні, яблук та груш, влітку із лісових ягід. Восени в ресторанах Польщі в меню пропонують супи із огірків або грибів.
Улюблена та найбільш відома страва польської кухні – це бігос. Ця страва складається із різних продуктів. У ній змішують свіжу та квашену капусту, додають багато м’яса різного сорту, дичину, гриби й ковбаски.
Ковбаски займають помітне місце в польській кухні. Їх подають вареними та копченими, в гарячому та холодному вигляді ледь не щодня на сніданок, обід та вечерю. Це найкраща закуска. І в кожному регіоні Польщі, в кожному місті – свій смак та рецепт приготування ковбасок. Однією із кращих є суха краківська і мисливська ковбаска, яку коптять в диму ялівцевих гілок. А яка смачна та соковита польська шинка, яку зазвичай готують зі свинини. Закускою може слугувати також і сільський хліб, який подають зі смальцем або балтійський оселедець в сметані.
Про вплив і української кухні, зокрема, ми вже писали. Але майте на увазі, що польський «червоний борщ» майже не має нічого спільного із українським. Це рідкий бурячковий вивар, в який порізане яйце. Там немає ані капусти, ані картоплі, ні моркви, ні цибулі, а тим більше – м’яса. Найчастіше його подають із м’ясними вушками – це щось подібне до пельменів.
Великою популярністю користується і польський журек, який ще називають «супом вчорашнього дня». Основним інгредієнтом є закваска із житньої муки, зі скоринкою житнього хліба. Туди додають дрібно нарізані шматочки ковбаси, копчену корейку та зварене круте яйце. До нього подають картоплю, политу рідким свинячим жиром.
В Польщі традиційно до перших страв замість хліба Вам подадуть картоплю або галушки, пиріжки, грінки…
На десерт спробуйте солодкі пряники, сирний торт з родзинками або сухофруктами, млинці, оладки або хрустку мазурку з шоколадом… Будьте певні – Вам сподобається.
Польське пиво, яке обов’язково замовте до обіду чи вечері, таке смачне, як і німецьке або чеське. Дуже смачні у поляків ще лікери, питний мед або кремовий коктейль…
Польська кухня дуже ситна. Наїстись інколи можна і одним журеком, адже порції в польських ресторанах дуже великі. Хоча краще все по-трішки, бо страви не тільки ситі, але й дуже смачні.

Сортувати по

Ресторація «Василина»

Львів, вул. Галицька, 45

Пивна ресторація «Кумпель»

Львів, пр. Чорновола, 2 Б
Total: 8