Де поїсти — Україна
турецька кухня

Розташування


Тип закладу
Послуги і Розваги
Кухня
Додаткові параметри

Де поїсти — Україна
турецька кухня

Результатів підбору: 4
Якщо Ви спробуєте турецьку кухню – то будьте певні, що Ви покуштуєте приблизно ті самі страви, які споживали кочівники багато століть тому. Воїни-кочівники були не дуже вибагливими у їжі, та й умови проживання не дозволяли їсти щось більш вишукане, аніж м'ясо, обсмажене на відкритому вогні.
Насправді, турецька кухня дуже різноманітна. І любителям м’ясних страв, і страв із овочів та солодощів буде що вибрати. А ще більш різноманітна вона у самій Туреччині – в кожному її регіоні раціон харчування та страви відрізняються. І не тільки тому, що десь здебільшого готують більше м’ясних страв, а десь страв із овочів та морепродуктів. В різних регіонах Туреччини одну і ту ж саму страву – яку однаково готують – можуть по-різному називати і по-різному нарізати. Вам потрібно буде багато часу, щоб спробувати всю Туреччину на смак.
Тим не менш, є популярні страви у всій країні. Наприклад, все м'ясо, яке готують на грилі або сковорідці, називається «кебаб». Щоправда, видів його приготування біля ста двадцяти. Нарізані шматочки баранини або курки, що підсмажена на вертикальному грилі (готується, як шаурма), називають «донер кебаб». Його подають або в лаваші, або як сандвіч.
«Шиш-кебаб» – м'ясо, приготоване на шпажках або на шампурах. М'ясо зазвичай готують невеликими шматочками або у формі котлеток. А від кавказького шашлику воно відрізняється тим, що шматочки м’яса набагато менші і готують його зовсім без маринаду.
Сам ж «кебаб» – це невелика ковбаса із баранячого фаршу, із багатьма спеціями, яку готують на грилі. Є два види цієї страви: «Адана кебаб» – тут фарш гострий із червоним перцем, та «Урфа кебаб» – негострий. Назви кожної страв походять від міста, в яких їх готують найсмачніше.
Дуже смачно в Туреччині готують і баранячі реберця на грилі – це одна із найпопулярніших та обов’язкових страв на великих застіллях. Страва називається «кузу пирзола» і вона надзвичайно соковита, ароматна та нежирна.
В багатьох стравах турецької кухні головним інгредієнтом є баклажан. Баклажани тут смажать, тушать, запікають, фарширують… Дуже популярною основною стравою із баклажанів, відома вона також в Греції, на Балканах та Близькому Сході, є «мусака». Щоб її приготувати, запікають у духовці шарами баранину, баклажани, помідори, гриби…
Популярною стравою, де немає м’яса, є «кизартма». У фритюрі із оливкової олії підсмажують овочі: баклажани, кабачки, картоплю, перець, помідори… Немає сталого набору інгредієнтів до цієї страви. Її подають на великій тарілці зі свіжим хлібом та холодним йогуртом. До речі, йогурт часто подають до страв. Він тут є своєрідною аналогією сметани.
Турецькі супи зовсім інші, аніж європейські. Зазвичай це супи-пюре. Суп турецькою називається «чорба». Найпопулярнішим тут є сочевичний. До цих бобів – сочевиці – також додають картоплю, моркву, цибулю. На стіл його подають із лимоном та спеціальним соусом – підсмаженим на вершковому маслі червоним перецем.
У Туреччині після трапези всі смакують айраном. Зазвичай це йогурт, розведений водою, із додаванням солі, зелені, яблук… Особливо цей кисломолочний напій смакує у спеку. Традиційно ним запивають м’ясні та гострі страви.
Коли говоримо про турецьку кухню, як не згадати і відомі турецькі десерти. Найвідоміша – баклава. Це те саме, що і пахлава. З турецької «баклава» перекладається, як «горіхи». Її готують із 10-12 шарів тонкого прісного тіста, додаючи сироп, горіхи та мед. А ось, наприклад, в Греції, ці солодощі мають 33 шари тіста – відповідно до віку Ісуса Христа. Яким солодким є рахат лукум! Його готують із цукру, цукрової пудри, із додаванням крохмалю та горіхів. Вперше його приготували у Стамбулі наприкінці XVIII століття.
Звісно, ці всі солодощі запивають міцним чаєм. Щоправда, його п’ють в Туреччині усюди і постійно, не залежно від трапези. Є одне турецьке прислів’я: «Скільки не кажи слово «халва-халва» – від того в роті солодше не стане». Тому єдиний спосіб перевірити всі турецькі десерти на смак – самим поласувати східними смаколиками!
Турецька кухня дуже ситна та смачна. В ній багато страв, які обов’язково треба спробувати хоча б раз в житті. І це справжній рай для любителів м’яса. Скільки б ми не писали і не описували – Вам варто спробувати та переконатись у довершеності турецької кухні самим.

Сортувати по

Ресторан «Босфор»

Львів, вул. Гніздовського, 1

Ресторан «Istanbul»

Львів, пл. Петрушевича, 3

Кав’ярня «Глорі Кафе»

Львів, пл. Міцкевича, 1

Ресторан «Балканський дворик»

Львів, вул. Городоцька, 243
Total: 4