Де поїсти — Україна
узбецька кухня


Новий рік 2017 у Львові

Узбецька кухня в своєму регіоні є дуже особливою. Перш за все тим, що узбеки, на відміну від своїх кочових сусідів, були осілим народом, тому культивували землеробство та тваринництво. На своїй родючій землі вони вирощують злаки, овочі, фрукти…
На узбецьку кухню мали значний вплив кулінарні традиції сусідніх народів, особливо персько-таджицька культура. В меню Ви знайдете багато страв, які мають спільне коріння із азіатськими, наприклад, лагман, манти, плов. Хоча в Узбекистані є свої традиції та особливості приготування цих страв.
Здається, в меню узбецького ресторану можна знайти все, що Ви забажаєте. І страви із м’яса, і супи, і хлібобулочні вироби, і ласощі, і смачні салати, і незвичні напої.
Багато страв мають складні рецепти приготування – їх готують вручну, а для цього необхідний багаторічний досвід у царині кулінарії. Особливе вміння необхідне для приготування великої кількості плову – на десятки а то й сотні кілограмів рису.
Страви із м’яса найчастіше готують із баранини, а також із яловичини та конини. Традиційно їх не готують дуже гострими, а додають такі спеції, як тмин, барбарис, коріандр, кунжут, кріп, базилік. Зазвичай м’ясні страви дуже калорійні. Їх традиційно смажать на бавовняній олії, курдючному салі, щедро додаючи спецій та зелені. Тому для європейців ця кухня може видатись трішки важкою. Тим більше, що до ситної вечері вся родина сідає увечері, коли спаде спека.
В багатьох рецептах національної кухні Узбекистану головними інгредієнтами є не тільки м’ясні продукти, але й соковиті овочі та злаки.
Однією із найпопулярніших та найвідоміших у всьому світі страв узбецької кухні є плов. Хоч в його приготуванні, здавалось, все є однозначним та не таким складним, але і тут є свої нюанси. Наприклад, в узбецькій та таджицькій кухні м'ясо та рис готують разом. А ось в азербайджанській – окремо. Плов зазвичай їдять руками або ложкою. Але в жодному випадку не виделкою.
Не менш ласою традиційною м’ясною є стравою є манти. В тонко розкачане тісто накладають дрібно нарізане м'ясо та готують на пару.
Супи також готують дуже наваристими та жирними. Наприклад, шурпа, що із арабської перекладається «суп», готується на м’ясному бульйоні, зазвичай баранині. Овочі смажать окремо на олії, від чого суп дуже наваристий, жирний та ситний.
Шурпу зазвичай подають із лавашем або традиційними узбецькими коржами. Їх готують із дріжджового тіста та води або на слойоному тісті із додаванням масла або олії.
Цікавою стравою – не то супом, не то гарніром – є лагман. У цій страві є все – м'ясо, овочі та спеціально приготована локшина. А чи його будуть подавати, як суп, чи як друге, залежить від господині. Його подають у великих піалах.
Традиційно узбеки їдять руками. Вони сідають великою родиною на підлогу за низенький стіл – дастархан. Спершу подають овочі, фрукти, чай та солодощі. Чай тут п’ють зі спеціальних піалок – глибоких мисочок. Після солодощів подають овочі та салати. Опісля гостей частують супами – ароматною шурпою. І вже, здавалось, коли всі ситі – подають манти, лагман, шашлик, плов… І не дивуйтесь, що тут подають так багато всього. Адже це особливий час, який проводять в колі сім’ї.
Будьте готові до того, що узбецька кухня набагато жирніша та важча, аніж звична європейська. Але вона справді вартує того, щоб Ви її спробували. Можливо, усі страви узбецької кухні варто смакувати по-трішки.



Знайдено об'єктів: 3
Сортувати по

× узбецька кухня × clear all




Знайдено об'єктів: 3
Сортувати по

× узбецька кухня × clear all

Спец-пропозиції і події у закладах харчування України