Де поїсти — Україна
гуцульська кухня


Новий рік 2017 у Львові

В Карпатах – горах, що простягаються через територію України, живуть гуцули. Здається, що їхні традиції збереглись із дідів-прадідів тому, що у високі гори не добрались всі сучасні віяння та мода. Кухня для гуцулів не просто спосіб втамувати голод. Приготування та споживання страв тут є своєрідним ритуалом, майже обрядовим елементом культури.
Історія гуцульської кухні налічує багато століть, але протягом цього часу вона не зазнала багато змін. У Карпатському регіоні із давніх-давен займаються розведенням худоби. Скотарство стало головним джерелом харчів для місцевого населення, що закономірно у гірському регіоні.
Страви гуцульської кухні є простими в приготуванні і водночас дуже оригінальними. Фундаментальними інгредієнтами – без яких не можна приготувати більшість страв – є кукурудзяне борошно та крупа, картопля, квасоля, гриби та відома бринза. Щоб її спробувати до Карпат приїжджають гості із усієї України і навіть із закордону. Адже настільки автентичного смаку сиру бринзи Ви не спробуєте ніде.
Бринза – це особливий сорт сиру, який готують із овечого молока. Традиційно його готують чоловіки. Саме вони є пастухами на полонинах, де пасуть овець та готують цей сир. Щоб його приготувати, потрібно зібрати овече молоко та заквасити його наперед зібраним молоком зі шлунку молодого ягняти, яке ще не випасалось на полонині. Чан із молоком розміщують над ватрою так, щоб тепло доходило до нього рівномірно з усіх сторін, і помішують. Опісля із цього молока утворюються грудки сиру, які пастухи змішують у більші. Їх вішають у теплому місці чи просто розкладають під сонцем. На цьому етапі майбутня бринза має назву – будз. В нього специфічний смак, але його теж можна їсти. І вже тільки після тривалого вигрівання, коли будз перетруть із сіллю та маслом, виходить готова бринза.
Улюбленою і традиційною стравою пастухів є бануш. Його правильне приготування теж займає чимало часу та сил. Хоча, звісно, воно триває не тиждень, а декілька довгих годин. Кукурудзяну крупу варять на домашній сметані. І щоб каша не взялась грудочками чи не пригоріла, її потрібно постійно помішувати, доливаючи поступово домашньої сметани. Її подають із бринзою, гуслянкою або білими грибами.
Гуслянка – це типовий карпатський молочний напій, процес готування якого дуже тривалий. Спершу доводять до кипіння молоко, а в той час, як воно охолоджується до 35-40 градусів, на стінки глечика намазують сметану. Охолоджене молоко заливають у глек, загортають рушником та ставлять у тепле місце на 12 годин, а потім в холодильник на декілька діб. Гуслянку подають на стіл до вареників, картоплі, а в спеку п’ють саму.
Головним інгредієнтом багатьох страв гуцульської кухні є гриби. Із них готують легендарну грибну юшку. Сухі білі гриби відварюють у курячому бульйоні із різними приправами. Для цієї страви готують домашню локшину та додають багато-багато зелені. Звісно, тут кожна господиня має секрет, щоб зробити свою грибну юшку найсмачнішою.
Дуже популярною на гуцульському столі є риба, якої у гірських річках дуже багато. Фантазія господинь має де розгулятись. Гуцули готують форель під сирною скоринкою чи смажать її на грилі, запікають у сметані карася, коропа фарширують грибами та тушкують із цибулею. Здається, це справжній рай для любителів риби, зокрема річкової форелі.
Однією із найвідоміших страв гуцульської кухні є шупені. Для її приготування варять картоплю та квасолю, а потім це все перетирають разом, додаючи різних спецій та сметани.
Будьте обережні, якщо замовляєте в гуцульському ресторані вареники. Адже їх тут називають «пироги». Маєте можливість поласувати пирогами – тобто варениками – із афенами (так тут називають чорницю), капустою, грибами…
Хлібобулочні вироби, які готують та люблять їсти гуцули – книші. Це булочки із бринзою або картоплею.
Основними інгредієнтами солодощів є фрукти, мед, мак, горіхи, лісові ягоди… Якщо будете в Карпатах, то обов’язково попросіть трав’яний чай – він Вам точно дуже сподобається!
Гуцульська кухня особлива та унікальна на території всієї України. Коли перед Вами розгортається пейзаж карпатських гір, Ви вдихаєте свіже повітря, від якого ще більше хочеться їсти – саме час смакувати гуцульськими традиційними стравами!




Знайдено об'єктів: 2
Сортувати по

× гуцульська кухня × clear all

  • Ресторан «Гуцульська Гражда»

    Львів, вул. Володимира Великого, 2 а
    Ресторан «Гуцульська гражда» у Львові: «Гуцульська гражда» недалеко від центру міста, але, ступивши на її територію, Ви попадаєте в світ спокою та природи. Вечорами для відвідувачів лунає жива музика, а вправні кухарі готують смачні страви галицької та європейської кухні. Можна організувати весілля або бенкет в мальовничому куточку недале



Знайдено об'єктів: 2
Сортувати по

× гуцульська кухня × clear all

Спец-пропозиції і події у закладах харчування України