Де поїсти — Україна
ізраїльська кухня


Новий рік 2017 у Львові

Багато хто може сказати, що ізраїльської кухні не існує. А насправді це зовсім не так. Її традиції та звичаї мають довгу історію. В меню ізраїльської кухні багато традиційних страв та страв, які готують сусідні народи.
Населення Ізраїлю – це багато вихідців із Єфіопії, Ємену, Марокко, Іраку, Європи, Латинської Америки… І, звісно, кожен із цих народів привіз кулінарні секрети своєї країни, які з часом стали традиційними для ізраїльської кухні. Наприклад, хумус (нутове пюре із оливковою олією і різними спеціями) і фалафель (смажені в олії кульки із горохового пюре) прийшли до Ізраїлю із наколишніх арабських країн.
Ізраїльська кухня входить до переліку Середземноморських кухонь. Адже там багато овочів, фруктів, оливкової олії, риби, зелені та бобових. На смакові вподобання ізраїльтян мали вагомий вплив європейська та арабська кухні, іудаїзм продиктував свої правила приготування та споживання їжі. Відтак, в Ізраїлі є сефардська та акшеназька кухні. Перша – це кухня єврейського народу із країн Близького Сходу, їжа в ній гостра та щедро приправлена спеціями. Натомість акшеназька кухня привезена в Ізраїль зі Східної та Західної Європи, тому і страви мають смакові відтінки типових європейських страв.
Зазвчиай страви і Ізраїлі готують відповідно до законів кашрута – це настанови щодо приготування їжі. Їжа, яка вважається дозволеною – є «кошерною». В Ізраїлі є багато ресторанів та кафе із «кошерною» їжею. Вони між собою поділені на молочні та м’ясні, оскільки готувати молочні продукти із м’ясом та споживати разом не можна. А поруч багато ресторанів із «некошерним» меню – китайський ресторан, французький, італійський…
В Ізраїлі відповідно до релігійних законів єврейського населення не можна готувати їжу в суботу. Тому деякі страви готують заздалегіть. Однією із таких страв є чолнт. У сефардській кухні вона має назву – хамін. Це ситна печеня з м’яса, картоплі, квасолі, цибулі, нуту і спецій. Її готують в горщику, поставивши у піч до наступного ранку.
Якщо Ви любите на сніданок яєшню, то покуштуйте страву – шакшуна. Страва зі збитих яєць, в гострому соусі із томатів, цибулі та болгарського перцю. Традиційно її подають в чавунній сковорідці із хлібом.
Популярною ашкеназькою стравою є гафілте фіш (фарширована риба). Галицькі євреї та євреї-литваки готували цю страву по-різному, окрім цього, в обох був різним традиційний уклад життя і релігійні традиції. Щодо гафліте фіш, то євреї в Галичині готували фаршировану рибу, додаючи у фарш цукор, а литваки додавали чорного перцю та солі. А лінія, яка розмежовувала області розселення цих груп, мала назву «лінія гафліте фіш».
Окрім цього в ізраїльській кухні є страви ашкеназів: паштет іщ печінки, курячий бульйон, кугель (страва із локшиною і шкварками) і легендарний цимес (десерт із овочів, посипаних цукром).
В свою чергу, сефарди привезли до Ізраїлю такі популярні старви, як кускус (страва із круп твердої пшениці), мафрум (фарширована меленим м’ясом картопля), самбусак (випічка з м’ясом, сиром та картоплею).
Дуже популярною стравою на ізраїльських вулицях є пиріжки – бурекас. Роблять їх із тонкого прісного або листкового тіста із сирною начинкою, картопляною або шпинатною.
Коли будете в Ізраїлі, обов’язково спробуйте ізраїльський шашлик Аль ха-еш, що перекладається, як «м’ясо, приготоване на мангалі». Воно не поступається популярністю ані пиріжкам бурекас, ані хумусу.
Найчастіше на застіллях подають солодку страву – бамба. Це кукурудзяні палички, які просочені арахісовим маслом.
Ізраїльська кухня – це суміш та варіації на тему страв близьких та далеких країн. Це одна країна, в якій поміщається і кошерна і не кошерна їжа, де так само люблять страви, привезені із Європи, як і страви арабських країн… Вам варто тільки спробувати і насолоджуватись багатством ізраїльської кухні!




Знайдено об'єктів: 1
Сортувати по

× ізраїльська кухня × clear all




Знайдено об'єктів: 1
Сортувати по

× ізраїльська кухня × clear all

Спец-пропозиції і події у закладах харчування України