Де поїсти — Україна
тайська кухня


Новий рік 2017 у Львові

У Таїланді кажуть: «Не буває поганих кухарів, бувають погані продукти». Кожна страва тут є унікальною і її смак створений не тільки завдяки продуктам, але залежить і від фантазії кухаря, який під час приготування страв використовує різні спеції та комбінує різні інгредієнти. У Таїланді немає жодних правил ані в приготуванні страв, ані в послідовності їх споживання. Тут потрібно поєднувати основні інгредієнти так, щоб зберегти баланс смаку.
Чи не єдиними правилами на тайській кухні є гармонійне поєднання п’яти смаків – солодкого, кислого, соленого, гострого та гіркого. Традиційна тайська кухня є дуже гострою. Наприклад, для приготування обіду чи вечері кухарі використовують близько 40 різних спецій та приправ. Найпопулярнішим серед них є перець чилі. Йому приписують цілющі властивості. Також в пошані часник, свіже листя коріандру, імбир…
Кожна страва тайської кухні має дуже яскраво виражений смак. «Прісним» тут може бути тільки рис. Його подають до страв. Прісний рис – рис без жодних спецій та приправ, варений на пару – називається «кхао», що означає «їжа». Всі інші страви мають загальну назву «кап кхао» – «те, що подають до рису». Рис – це чи не найважливіший інгредієнт різних страв. Тільки уявіть собі, в середньому кожен житель Таїланду з’їдає приблизно 450 грам рису за день. Найпопулярніший тут довгозернистий рис.
Майже всі страви в Таїланді готують на пару. Продукти відварюють на пару, додаючи кокосове молоко або, загорнувши їх в бананове або лотосове листя. Смажать зазвичай тільки для приготування смаженого рису та локшини.
Риба – іще один головний інгредієнт тайської кухні. В Таїланді дуже поширеними є страви із риби, адже це морська країна, в якій, до того ж, багато річок. Зазвичай її тут готують цілою – з головою, тільки почистивши перед тим. Також готують дуже смачний рибний соус, який має легкий смак риби, і додають його у страви замість солі. «У воді – риба, а в полі – рис» – так ще віддавна таїландці кажуть про свою традиційну кухню.
Обов’язково під час трапези на столі має бути суп. Його їдять паралельно із основними стравами по дві-три ложки, щоб освіжити смак основної страви. Що цікаво, тайські супи готують без овочів. Це м’ясний або рибний бульйон, який приправлений зеленню та спеціями, інколи до нього додають локшину або рис.
Найвідомішим тайський супом є том ям. В нього дуже несподіваний гостро-кислий смак. До нього додають креветки та гриби. Замість креветок в меню може бути курка, риба або інші морепродукти.
М'ясо для таїландців є делікатесом. Його комбінують із овочами, рисом, локшиною, а то й навіть рибою та молюсками. Найпоширенішою тут є свинина. Але якщо Ви побачите в меню страву із декількома видами м’яса, то не дивуйтесь, адже в Таїланді цілком нормально поєднувати свинину, яловичину та курятину. М'ясо зазвичай варять на пару або тушать в кокосовому молоці.
А кокосове молоко є інгредієнтом дуже багатьох страв. Може навіть скластись враження, що воно у Таїланді заміняє воду – настільки широко його використовують. Із нього навіть готують суп, який в кокосі і подають.
Щодо десерту, то таїландці не дуже люблять солодке, тому і вибір десертів тут не такий широкий. Із суміші бананів, кокосу, яєць та рису вони готують пудинги, пиріжки та морозиво. Хоча, якщо сильно хочеться чогось солодкого та смачного, спробуйте бізе у формі кульок. Їх рецепт сюди завезли португальці ще у XVII столітті. А ще – кокосове желе, яке Ви точно більше ніде не спробуєте.
Якщо йдете до ресторану тайської кухні, то пам’ятайте, що страви там дуже гострі. Навіть, якщо в меню не вказано, що вони гострі, то перець чилі входить туди обов’язково, нехай і в невеликій кількості. Такого поєднання інгредієнтів Ви не зустрінете ніде. Не дивуйтесь, якщо в супі із кокосового молока Ви натрапите на ананас, приправлений перцем чилі. В будь-якому разі це варто покуштувати, щоб знати смак такої популярної тайської кухні.



Знайдено об'єктів: 4
Сортувати по

× тайська кухня × clear all




Знайдено об'єктів: 4
Сортувати по

× тайська кухня × clear all

Спец-пропозиції і події у закладах харчування України